Wyniki XIII edycji konkursu DaF-Kenner kochen!

2017-05-18 (data modyfikacji: 2017-05-18)

Z przyjemnością przedstawiamy laureatów XIII edycji konkursu DaF-Kenner kochen!


W tym roku konkurs DaF-Kenner cieszył się szczególną popularnością. Swój udział zgłosiło blisko 1600 grup uczniów z klas 1–3 i 4–6 szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom: uczniom i nauczycielom za przesłanie nam swoich prac, które w pełni pokazują Wasze talenty zarówno językowe, jak i kulinarne. Nasze jury z przyjemnością obejrzało Wasze nagrania.

W tegorocznym jury konkursu zasiedli: nasz patron honorowy – szef kuchni Kurt Scheller oraz przedstawiciele i eksperci językowi PWN Wydawnictwa Szkolnego, Instytutu Goethego, Polskiego Stowarzyszenia Nauczycieli Języka Niemieckiego.

Jury XIII edycji ogólnopolskiego konkursu języka niemieckiego DaF-Kenner kochen! nagrodziło następujące prace:

KATEGORIA KLASY 1-3 SZKOŁY PODSTAWOWEJ

Miejsce I – praca „Wenn Piraten rote Grütze kochen…” przygotowana przez uczniów z Niepublicznej Szkoły Podstawowej im. Marii Montessori w Zielonej Górze. Grupa zgłoszona przez panią Agnieszkę Gąsiorowską.

Miejsce II – praca „Kartoffelsalat” przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 5 im. Gryfitów w Słupsku. Grupa zgłoszona przez panią Beatę Paszun.

Miejsce III – praca „Wiener Apfelstrudel” przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej im. św. Jadwigi Królowej w Krasiczynie. Grupa zgłoszona przez panią Katarzynę Kubas.

KATEGORIA KLASY 4-6 SZKOŁY PODSTAWOWEJ

Miejsce I – praca „Sachertorte” przygotowana przez uczniów z Sopockiej Autonomicznej Szkoły Podstawowej w Sopocie. Grupa zgłoszona przez panią Lucynę Dorawę-Biłanicz.

Miejsce II – praca „Spätzle-Swabisch kochen ” przygotowana przez uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Czerwieńsku. Grupa zgłoszona przez panią Annę Wieczorek.

Miejsce III – praca „Zwiebelkuchen” przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego w Chylicach. Grupa zgłoszona przez panią Annę Czajkę-Przepiórę.

KATEGORIA KLASY 1-3 GIMNAZJUM

Miejsce I – praca „Geschmacksreise nach Deutschland – Käsespätzle” przygotowana przez uczniów z Gimnazjum nr 2 im. Ireny Sendler w Głogowie. Grupa zgłoszona przez panią Alicję Skoczylas.

Miejsce II – praca „Berliner Luft” przygotowana przez uczniów z Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu. Grupa zgłoszona przez panią Agnieszkę Neskę.

Miejsce III – praca „Kuchen mit Liselotte” przygotowana przez uczniów ze Społecznego Gimnazjum Doliny Strugu w Chmielniku. Grupa zgłoszona przez panią Paulinę Wziątkę.

KATEGORIA KLASY 1-3 SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH

Miejsce I – praca „Wir essen in Schlesien die Kreppel” przygotowana przez uczniów z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich. Grupa zgłoszona przez panią Beatę Czech.

Miejsce II – praca „DaF Kenner kochen – Special: Kaiserschmarrn” przygotowana przez uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Głogowie. Grupa zgłoszona przez panią Alicję Skoczylas.

Miejsce III ex aequo – praca „Plinsen” przygotowana przez uczniów z Liceum Ogólnokształcącego im. Jarosława Dąbrowskiego w Międzychodzie. Grupa zgłoszona przez panią Małgorzatę Fojecką.

Miejsce III ex aequo – praca „Germknödel wie im Schiurlaub” przygotowana przez uczniów z Liceum Ogólnokształcącego im. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego w Mirsku. Grupa zgłoszona przez panią Izabelę Krzyśków.

NAGRODA SPECJALNA

Nagroda specjalna została przyznana uczniom z Zespołu Szkół Specjalnych nr 105 w Poznaniu. Grupa zgłoszona przez panią Anetę Ławniczak.

WYRÓŻNIENIA

Jury przyznało również wyróżnienia następującym pracom konkursowym:

  • Praca „Die Schwarzwälder Sauerkirchtorte” przygotowana przez uczniów z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łanach. Grupa zgłoszona przez panią Martynę Zemełkę.

  • Praca „Kaiserschmarren” przygotowana przez uczniów z Sopockiej Autonomicznej Szkoły Podstawowej w Sopocie. Grupa zgłoszona przez panią Lucynę Dorawę-Biłanicz.

  • Praca „Kaiserschmarrn – die österrichische Spezialität” przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Pszennie. Grupa zgłoszona przez panią Dorotę Sierzputowską.

  • Praca „Sachertorte” przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej przy Parafii św. Kazimierza w Gdańsku. Grupa zgłoszona przez panią Aleksandrę Walewską.

  • Praca „Prinzregententorte” przygotowana przez uczniów z Zespołu Szkół Akademickich Politechniki Wrocławskiej we Wrocławiu. Grupa zgłoszona przez panią Iwonę Kaj.

  • Praca „Kaiserschmarrn” przygotowana przez uczniów z Gimnazjum im. gen. Józefa Hallera w Gniewie. Grupa zgłoszona przez panią Ewę Kłos.

  • Praca „Sachertorte” przygotowana przez uczniów z Gimnazjum im. ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Białce. Grupa zgłoszona przez panią Martę Nieciąg.

  • Praca „Tiroler Knödel” przygotowana przez uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego im. H. Sienkiewicza w Kędzierzynie-Koźlu. Grupa zgłoszona przez panią Anetę Knurę-Zawadę.

  • Praca „Wiener Traum” przygotowana przez uczniów z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Grupa zgłoszona przez pana Jacka Andrzejewskiego.

  • Praca „Dampfnudeln” przygotowana przez uczniów z Zespołu Szkół Elektrycznych im. prof. Janusza Groszkowskiego w Białymstoku. Grupa zgłoszona przez panią Emilię Perkowską

  • Praca „Raclette – was ist denn das?” przygotowana przez uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 im. Janusza Korczaka w Kaliszu. Grupa zgłoszona przez panie Małgorzatę Kędzierską i Izabelę Efinowicz.

  • Praca „Kartoffelsalat” przygotowana przez uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych im. Marii Grzegorzewskiej w Grudziądzu. Grupa zgłoszona przez panią Marzenę Giemzę.

  • Praca „Kaiserschmarrn” przygotowana przez uczniów z Publicznego Gimnazjum Specjalnego w Kuźni Raciborskiej. Grupa zgłoszona przez panią Alinę Marek.

Gratulujemy laureatom!
Serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu DaF-Kenner!

Zobacz więcej aktualności